Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když jsem tuhle myšlenku slyšel poprvé, tak jsem si myslel, že se někdo zbláznil. Ale čím víc o ní přemýšlím, tím víc se mi líbí.

Jednak už v brzké budoucnosti budou většinu práce dělat automaty a roboti a jednak už dnes vzniká spousta užitečných věcí ve volném čase amatérů (wikipedia, umělecké projekty, open source software atd) a základní příjem by v mnoha případech těmto nadšencům usnadnil život.

Tím neříkám, že s implementací nebudou problémy, ale za zkoušku to stojí...

1 0
možnosti
ZH

Žádný automat vám ještě hodně dlouho nevyčistí odpad a neprovede opravy v domácnosti. A lidem se to nebude chtít dělat...

0 0
možnosti
ZH

Zkusím ještě jednou schladit nadšence pro tuto nebetyčnou pitomost...

Zaručený příjem fakticky existoval za komoušů - ovšem bylo to spojené s tím, že člověk musel (ze zákona) někam chodit. A nefungovalo to. Pokud by člověk nemusel už ani nikam chodit a práci aspoň předstírat, byl by výsledek celé ekonomiky ještě žalostnější, než za komoušů.

0 0
možnosti
MP

Tak minimálně je to snaha o nějakou změnu. Máme tato fakta:

- polovina lidí by vůbec v dnešní době nemusela pracovat a přitom by se celá společnost uživila - je škoda toho nevyužít

- dříve se říkalo, že v budoucnu nebudou lidé muset téměř vůbec pracovat a všechno za ně budou dělat stroje - technologie výrazně pokročily, ale pracovat musí skoro stejné procento lidí jako dříve, jinak budou živořit

- existuje spousta činností, které jsou velmi užitečné, ale nejsou přitom finančně dostatečně ohodnocené, tak se buď nedělají nebo jsou dělané zadarmo - je tedy snaha je zhodnotit (např. ženy na mateřské, člověk, který se stará o svůj dům, zahradu, okolí)

Společnost se posunula dál, tak je dobře, že se hledají další možnosti uspořádání společnosti. Samozřejmě je to zatím teorie, směr uvažování ale zajímavý...

2 0
možnosti
JK

Mne sa táto myšlienka zdala pred rokmi, keď som o nej prvý krát počul, socialisticko-komunistická demagógia. Ale keď som si ju rozpitval, tak je to paradoxne veľmi pravicové riešenie. Všetci dostanú základnú čiastku - a nič viac- bez ohľadu na to, či pracujú alebo nie. Predpokladám, že ale potom asi nebudú odpočítateľné položky z dane z príjmu.

Ale pre pracovný trh to má jednu obrovskú výhodu. Nezamestnanému sa oplatí pracovať aj pre 20 € mesačne. Súčasný sociálny systém je vo väčšine vyspelých štátov zariadený tak, že pokiaľ je občan nezamestnaný, tak má právo na množstvo finančných benefitov. Akonáhle začne pracovať, tak o ne príde. A často sa stáva, že zarobí menej ako predtým dostával na sociálnych dávkach.

Tento systém by bol oveľa motivujúcejší. Či pracuješ alebo nie, dostaneš určitú sumu peňazí. Či sa ti chce zarábať viac alebo nie, je už len a len na tebe. 

To isté platí o podnikaní. Pokiaľ sa nezamestnaný rozhodne podnikať, tak z pomerne veľkého plusu sa dostane do veľkého mínusu (na odvodoch) bez ohľadu na to, či vôbec bude mať nejaký zisk. Takto by mal istotu aspoň minimálneho príjmu.

Viem si predstaviť, že veľa ľudí na vidieku by u nás dalo prednosť dostávať určitú základnú dávku a potraviny a mäso by si vypestovali/dochovali takpovediac "vo vlastnej réžii". A mali by od štátu pokoj.

5 0
možnosti
ZH

Za 20 Euro nebude pracovat nikdo. Za komoušů koloval vtip vycházející z reality, který zněl zhruba takto. Když byl pracovník "motivován" k práci vyšší odměnou, spočítal si to a prohlásil: Teď mám 12 korun na hodinu a nic nedělám. Když budu makat, dostanu se na částku 13 korun na hodinu. A za korunu nepracuju.

Opruz spojený s daňovým přiznáním a další administrativou s tím spojenou fakt nikoho nedonutí pracovat za 20 Euro. ;-D

0 0
možnosti
VM

V45á67c13l52a95v 33M63a23c20h

8. 12. 2015 16:05

tenhle nápad je  hodně propracovaný ve sci-fi sérii s Honour Harrington,

tam tomu v People Republic tuším říkali "basic living stipend" a dost se to zvrhlo:-)

0 0
možnosti
MP

Jenom upřesním myšlenku základního příjmu. Jde o to, že každý člověk (občan!) dané země dostává každý měsíc paušální částku, která ovšem nahrazuje kompletně všechny ostatní sociální dávky. Tzn. ano, je to ohromný balík peněz, který je ale kryt zrušením důchodů (invalidních, starobních, vdovských), podpory v nezaměstnanosti, sociálního minima, porodného, mateřské, rodičovské, a dále zrušením všech státních úřadů, které toto zajišťují. Nejde o pozitivní daň, částka je automatická bez jakékoliv vazby na cokoliv. Dotyčný ale musí být občanem, takže pokud přijdou migranti, nemusí dostat vůbec nic. Ono by to i mohlo fungovat, je na to spousta teorií. Především to stojí na tom, že zatímco dříve muselo pracovat třeba 80-90% práceschopného obyvatelstva, aby se uživila celá společnost, dneska stačí díky technickému pokroku třeba jen 50%, takže by technicky polovina lidí nemusela pracovat vůbec a nic by se nestalo (dnes jsou buď nezaměstnaní, nebo pracují v nějakých naprosto nesmyslných a zbytečných pozicích), takže je škoda toho nevyužít. A dále, spousta lidí by dělala činnosti, které dneska nejsou nijak oceněné, ale hodnota je to také - např. starost doma o děti na mateřské, péče o dům, zahradu, úklid ulice před domem apod.

7 0
možnosti
MP

připomíná mi to dětství :-) měla babka 4 jabka, a dědoušek jen 2... s tímhle přístupem budou mít ve finále také všichni stejně (resp. stejné ho...)

0 0
možnosti
ZH

Aneb jak zcela rozvrátit ekonomiku a odnaučit lidi pracovat...

Bože na nebesích, kam socialisti na takové idiotské nápady chodí? ;-D

3 1
možnosti
Foto

Na druhou stranu – dřív lidi pracovali 16 hodin 6 dní v týdnu a nemám pocit, že boj o zkrácení pracovní doby byl idiotský, jakož nevidím nic špatného, že jsme se odnaučili tolik moc pracovat.

Také je fakt, že v řadě profesí není potřeba tolik zaměstnanců jako dřív.

Nejsem ekonom, tak nedokážu posoudit, zda by tento nápad nutně vedl k rozvrácení ekonomiky, ale pokud ne (stát ušetří na všech ostatních dávkách), je otázka, zda by to navíc nebyla přijatelná cena za velké zjednodušení administrativy.

0 0
možnosti
EP

Až na stejnou částku srovnají i dotace pro neziskovky a spol., budu souhlasit.

0 0
možnosti
Foto

To mi připomnělo jednu knihu pod názvem "Každému chléb, každému růže". Vyšla v roce 1958 a věštila, že v roce 1975 bude v Československu komunismus. Bez peněz a rozumní lidé si budou brát z pultů obchodů jen tolik, kolik jim stačí k obživě. To, co hodlají dělat ve Finsku pokládám za mezistupeň cesty k tomu. To se jim tam imigranti jen pohrnou.

1 2
možnosti
TD

"Finsko plánuje vyplácet 800 eur měsíčně 4.900.000 dospělým Finům, což by stálo 46,7 milard € ročně. A finská vláda očekává, že bude mít 49,1 miliard € v příjmech v roce 2016. Odečtou-li vše 2,4 miliardy mají v plusu."

A z těch 2,4 miliardy utáhnou celý zbytek státního rozpočtu? Zdravotnictví, obranu, školství, policii, hasiče, úředníky, dopravní infrastrukturu? Nebo se snad všichni státní zaměstnanci spokojí se základním příjmem?

3 1
možnosti
EC

Mylne napsane, mylne pochopene. Jedna se o pozitivni dan. Zruseni veskerych socialnich davek, zruseni veskerych socialnich uradu, jejich prodej. Propusteni socialnich uredniku. Na oplatku automaticke vyplaceni pozitivni dane vsem. I tak jeste usetri. A kazdy prijemce si muze prividelat jak chce. Ode mne souhlas.

2 2
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píší o tom co mne právě zajímá...