Existuje mnoho druhů lidských úspěchů

28. 07. 2014 9:15:00
Existuje mnoho druhů lidských úspěchů. Ten finanční, který je populárně popisován v hitu skupiny ABBA je o tom, že ve světě boháče stále svítí sluníčko. Money, money, money, always sunny, in the rich man ́s world... Ale jsou i jiné druhy úspěchů. Úspěch vzdělanostní, rodinný, vztahový, duchovní, úspěch společenský neboli sláva, zdravotní, sportovní nebo kulturní. Dále úspěch u opačného pohlaví, úspěch ve využití času, úspěch v sebepoznání, osobním rozvoji a životní vyrovnanosti nebo tvorbě duševního či materiálního bohatství . Úspěch v lidské dobrotivosti a obětavosti, v pomoci ubližovaným, v celoživotní pomoci tělesně postiženým, ten už se dá nazvat hrdinstvím...

O úspěchu často píše a přednáší již třicet let David Gruber, český autor a průkopník originálních objevů a postupů v oblast věd psychologických, manažerských apod. Ve svých knihách o úspěchu dodává, že největším úspěchem je vyváženost všech druhů úspěchu s čímž plně souhlasím.

V těchto dnech si připomínáme úctyhodné kulaté třicetileté výročí, kdy cestám k těmto úspěchům začal u nás David Gruber průkopnicky školit v tržních kurzech pro nejširší veřejnost. První čtyři nové jednotýdenní kurzy se uskutečnily od poloviny července do poloviny srpna 1984 v poklidných a čistých Šilheřovicích u Bohumína, přímo na hranici s Polskem.

Co bylo tehdy nové?

-Nová profese Davida Grubera – samostatný lektor a trenér rozvoje osobnosti.

-Nový způsob poutavé a zábavné výuky s co největším respektováním osobnosti studenta, s co největší úctou k němu, s co největším fanděním jeho úspěchům. Poznatky byly předávány návodnými otázkami. Tak, aby si žák sám přišel na to, co je pro něj nejlepší, aby sám odhalil své největší vnitřní rezervy a potenciál. A aby sám sobě podal důkaz, že to zvládne.

-Nový obor. David nazval svůj obor „techniky duševní práce“, a dal mu systém. Začlenil do něj vše, co dnes nazýváme měkké dovednosti (soft skills) a většinu toho, co dnes nazýváme manažerské dovednosti neboli přenositelné schopnosti (transferable skills). Dá se říci, že dnes u nás neexistuje žádná důležitá měkká dovednost, kterou by David někdy neškolil jako první u nás v tržních kurzech.

-Nové utváření osobní vize a osobního rozvoje. Hned první hodinu prvního dne kurzu si všichni žáci sestavovali svou celoživotní vizi. Nazývala se „půlkruh celoživotních cílů, přání a snů“ a měla podobu nejenom písemnou, ale i grafickou. Tak aby zaměstnala obě mozkové hemisféry – nepřipomíná Vám to myšlenkové mapy zahraničního experta Tonyho Buzana?

Osobně jsem nebyl přítomen na Davidových prvních tržních kurzech (považuji ty, kteří tam byli, za šťastlivce). Se všemi původními znaky jsem však tyto kurzy vícekrát absolvoval později. Také z vyprávění úspěšných žáků a členů Klubu Gruberteam, kteří tam už tehdy byli, se po otevření hranic a s průběhem času ukázalo, že český průkopník David Gruber předběhl zahraničního průkopníka koučinku Johna Whitmora o více než deset let. Předběhl amerického průkopníka time managementu a životních vizí Stephena Coveye o více než pět let. Vše toto u nás vytvořil a zpopularizoval sám. Plným právem mu tedy zde patří světové prvenství, autorství a vše, co s tím souvisí.

O tom jsem hluboce přesvědčen nejen já, ale i desetitisíce žáků, členů Klubu Gruberteam a čtenářů Davida Grubera. Při vší úctě k zahraničním guru, respekt k Davidu Gruberovi nemůže být menší.

Věřím, že se jednou u nás dočkáme například vzniku mezinárodní univerzity jeho technik duševní práce. Věřím, že i náš stát nebude dále nečinně přihlížet aktivitám řady vychytralců, kteří objevy a témata Davida Grubera „jakoby“ objevují znovu a v různých knížkách a přednáškách je prezentují zejména mladým lidem bez citace jejich autora, a tím je vlastně vykrádají.

Skvělé ale je, že si každý člověk, bez ohledu na věk a postavení, může dnes tak jako před třiceti lety zajít na originální kurzy Davida Grubera. Nebo ještě lépe tam poslat své děti nebo vnuky. Žádná jiná tržní vzdělávací akce nemá v naší zemi takovou tradici jako letní kurzy Davida Grubera. Kurzy běží každoročně a mají tedy tradici srovnatelnou například s Karlovarským filmovým festivalem. Letos v srpnu uskuteční v Ostravě-Porubě, v moderním areálu VŠB Technické univerzity, jubilejní třicátý ročník.

Já a členové Klubu Gruberteam se při této příležitosti připojujeme k dlouhé řadě gratulantů, k tomuto úžasnému třicetiletému jubileu. 

(Pokračování článku včetně odborné expertizy Prof. PhDr.Vladimír Smékala, CSc. - odborníka na psychologii osobnosti, najdete v sekci klubové novinky)

 

Autor: Tomáš Činčala | pondělí 28.7.2014 9:15 | karma článku: 14.26 | přečteno: 1538x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 428 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 806

Píší o tom co mne právě zajímá...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...